All in one – riasztó

Jó, ha a riasztóberendezés is az okosház-vezérlés része? Jó, ha a vezérlő “tudja”, ha kinyílik a bejárati ajtó, ha tudja, hogy a háló ablaka bukóra van állítva, ha tudomást szerez az előszobai mozgásról?
Nem kérdés! Az érzékelők, amelyek a szokásos riasztóberendezéseknek jelzik, ha valami “történik” a házban nem csak arra alkalmasak, hogy nyakon csípjük az illetéktelen behatolókat. Ha az okostelefonunkról elérjük a házunkat, lakásunkat, akkor nem gond másodpercre jól informáltnak maradnunk az otthon történtekről. Az így kialakított rendszer révén elejét vehetjük a párhuzamos rendszerek kiépítésének, csökkenthetjük a költségeket, integrálhatjuk a biztonsági berendezéseket (riasztókat), a megfigyelő rendszert (kamerákat), a beléptetést és a ház többi gépészeti rendszerét.

Miben segítheti a riasztó az okosházat?

• Jelzi az ablaknyitást, így hatni képes a fűtésre/hűtésre, figyelmeztet az energiapazarlásra.

• Egyszerre figyeli a nyílászárók állapotát és az időjárást, ha szükséges beavatkozik és/vagy riasztást küld. (Pl. nyitva maradt a terasz ajtaja és erős szél támadt.)

• A mozgásérzékelők segítenek a világítótestek fel- és lekapcsolásában. Ha szükséges helyettünk kapcsolja a villanyokat, amerre haladunk ill. pl. nem engedi lekapcsolódni a világítást mindaddig, amíg valaki van az étkezőben. (Viszont, ha nem érzékel mozgást előre megadott idő után helyettünk kapcsol le.)

Miben segítheti az okosház a riasztót?

• Továbbítja a riasztásokat (e-mailben, SMS-ben, push üzenetben, telefonhívással).

• Néma vagy hangos-riasztásra használja a rendszerbe kötött “műveket”; világítást, audio-rendszert, redőnyöket, de akár a locsolókat is…

• Segít a megelőzésben, pl. jelenlétet szimulál, távollétünkben működteti a világítást, árnyékolást, stb.

• Egy felületről, akár távolról is elérhetővé teszi a riasztórendszert.

• Az épület kameráit is használhatjuk, így ha a rendszer rendellenességet észlel képes rá, hogy a riasztáshoz azonnal élőképet adjon a történtekről.

• A kaputelefonon csengető kézbesítőt akkor is beengedhetjük a garázsba, ha távol vagyunk, és erre az időre kiiktathatjuk pl. a garázs riasztóját.

A találékony épületautomatizálási programozó számtalan praktikus lehetőséget kínál az okosház és a riasztó együttes alkalmazására. Talán érthető, ha ezek részleteiről bővebben inkább csak bizalmasan beszélünk ügyfeleinkkel…