Ég a ház? Apró házi okosságok.

Hányszor mondjam, hogy ne hagyd égve a villanyt a szobádban, amikor fürdesz?! Ki hagyta égve a lámpát a WC-ben? A csudába, jár a klíma, az ablakok meg tárva-nyitva! Úgy maradt a grill-lap?
Ezt a lemezt jól ismerjük: energiapazarlás.

Ez nálunk már nem fordul elő.

Az épületvezérlő nem engedi, hogy pazaroljuk a villamosenergiát. A program, ha nem érzékel mozgást a helységben bizonyos idő után visszaveszi a világítást és/vagy később lekapcsolja a lámpákat.A grill fél óra után automatikusan kikapcsol és újabb 10 perc után a szagelszívó is leáll. Fél óra alatt a tizenkét személyes ebéd is megsül.

Tudjuk, hogy mikor gazdaságos, ha a padlófűtés megy és mikor éri meg a klímaberendezést használni fűtésre. Tudjuk: én is és a lakásvezérlő is tudja. A lakásvezérlő akkor is helyesen dönt, ha én alszom, vagy elutaztam.

A program nálunk tudja, hogy ha este a nappaliban lekapcsoljuk a villanyt, akkor szinte biztos, hogy felmegyünk a hálószobába, ezért a lépcső világítását rövid időre aktiválja. A program tudja, hogy ha nyílik a bejárati ajtó, akkor az előszobában a villanyt fel kell kapcsolni és ha minden telefon “eltűnik” a hálózatról, akkor este indulhat a jelenlét-szimuláció.

A klímaberendezés nyitott ablaknál figyelmeztet általában el sem indul. Ha a mosógép lejárt, a mosószobában lassan fel-lekapcsol a világítás, így nem felejtkezünk el a teregetésről, nem büdösödhet be a ruha.
Mindez nem nagy dolog és nem is csoda; egyszerűen kényelmes és takarékos. A mi házunk okos.