Fűtési rendszerek összehangolása I.

Fűtési rendszerek? Összehangolása? Mi van? A házban van A fűtés vagy nem?
Hát bizony nem mindig! Induljunk a kályhától! 🙂
A nagymamánál még volt a cserépkályha, minden reggel megrakták és még késő este is jó volt a kályhának dőlni. Közben sokat változott a világ. Ma már nincs fáskamránk (viszont be van vezetve a vezetékes gáz), a cserépkályhákba gázégőt vagy villamos fűtést szereltek, vagy csak egyszerűen elbontották azokat. Először radiátorokat szereltek fel, később már a padlóba, falba/mennyezetbe építették be a fűtéscsöveket. A meleg már nem kosárban/kannában, hanem csövön vagy kábelen, jó esetben közvetlenül a napból érkezik.
És minden hőforrásnak, hőátadónak vannak előnyei és persze hátrányai is. A gáz olcsóbb, mint az áram, viszont meg kell venni a gázkazánt (és karbantartani), a hőszivattyú alacsonyabb költséggel csinál meleget (mindaddig, amíg nincs kint túl hideg), ha padlófűtés van otthon nem feltétlenül papucsban járni (de könnyen túlfűthetjük a szobát).
Ezért aztán egyre gyakrabban fordul elő, hogy ilyen vagy olyan oknál fogva egy lakásban, házban több módon is előállíthatják a hőenergiát és az sem ritka, hogy a felületfűtést a légbefúvást és a radiátorok alkalmazását kombinálják.
Van úgy, hogy a gázkazán mellé vásárolnak egy geotermikus kazánt (hőszivattyút) is. A hőszivattyú gazdaságosan működtethető az év 10 hónapjában, fűt is hűt is. Mégis van pár hideg hét, amikor jóval drágábban lehet vele fűteni, mint a gázkazánnal és az sem biztos hogy képes elegendő energiát előállítani.
Van úgy, hogy tökéletes a radiátoros fűtés egy lakásban, de a benne lakó mégis szeretné, ha lefekvéskor és reggel nem lenne “jéghideg” a padló. Ilyen esetben akár utólag is beépíthet elektromos padlófűtést azokra a helyekre, ahol ezt szükségesnek érzi.
Egy kis szállodában a szobákban vannak radiátorok is és fancoil*-ok is. Igaz, hogy a fancoil-al igen rövid idő alatt befűthető egy szoba a hirtelen érkező vendégnek is, de sajnos a ventilátor mellett nem jó aludni.
Nos, például ezekben az esetekben juthat szerephez az épületvezérlő; segítségével az eltérő hőtechnikai elemek és rendszerek jól összehangolhatók. Az okosházban olyan fűtési és hűtési rendszereket tudunk létrehozni, amelyek egyszerre szolgálják a kényelmünket és kímélik a pénztárcánkat…

*: olyan hőcserélők, amelyekből ventilátorral fújják a hideget/meleget.