Fűtsek vagy ne fűtsek?

A focihoz mindenki ért. Mondanom sem kell az épület energetika is nagyon egyszerű, mindenkinek van véleménye róla. Persze mindenkinek más és más. Közkeletű városi legenda, hogy aki hagyja kihűlni a házát, ha nincs otthon, az többet költ a visszafűtésre, mintha végig melegen tartotta volna.
Nos, ez egyszerűen nem igaz. De miért is nem?

Egy épület energiavesztesége a környezetnek, az „utcának” átadott energiából, származik abból, hogy az „utcát fűtjük”. Az energiaveszteség növekszik, ha nagyobb a külső és belső hőmérséklet között. Így könnyen beláthatjuk, hogy ha a szobákat akkor is melegen tartjuk, amikor az egyébként nem szükséges, amikor nem vagyunk otthon, akkor több hőenergia veszik kárba, mintha ekkor nem fűtenénk.

Miért fontos mindez? Azért, mert egy lakásvezérlővel időprogram alapján és a környezet érzékelésével tudjuk szabályozni a helységek hőmérsékletét. Szerencsés esetben minden szobáét külön-külön. Így, ha a nagymama szobáját a nap 24 órájában melegen tartjuk, de a szülők szobát napközben engedjük, hogy kissé lehűljenek, karcsúsíthatjuk a gázszámlát. Egy okosházban mindehhez nem kell semmit kapcsolgatni.