Hideg van? Meleg van? Árnyékoljunk!

Hideg van? Meleg van? Árnyékoljunk!

Télen-nyáron gyakran törekszünk arra, hogy a lakásunkban más hőmérséklet legyen mint a kertben, az utcán. “Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, sose nincsen jóidő, mindig esik az eső...”  Így nyáron elektromos energiát fordítunk a klímaberendezések működtetésére, télen a fűtésre felhasznált energia számlája lehet tetemes. Pedig sokat megtakaríthatunk, ha az árnyékolókat összekötjük a ház egyéb gépészeti rendszereivel. A tűző nap ellen véd az időben leeresztett redőny, zsalúzia, vagy a napernyő. Így a klímaberendezést lehet hogy be sem kell indítani, vagy egyszerűen rövidebb ideig, alacsonyabb fokozaton működtethetjük.
Az épületek fűtési-hőveszteségének jelentős része a nyílászárókon (ajtókon, ablakokon) keresztül realizálódik. Egy lehúzott redőny vagy zsalúzia jelentősen csökkenti a ház energiaszükségletét. Így távollétünkben, nagy hidegben vagy éjszaka érdemes az árnyékolókat működtetni.
Az ütemezett redőnyfelhúzás jó kiegészítője lehet a kellemes ébredésnek. Az időzítést nyugodtan bízza az okosház vezérlőjére!
Az épületvezérlő képes “átlátni” a házban működő rendszerek kölcsönhatásait. A vezérlő, mielőtt maximumra járatná a fűtést, ha lehet aktiválja a redőnyöket. Nem működteti a klímát, ha az ablak tárva-nyitva. A klímaberendezés elindítása előtt kitolja a napellenzőt, ha érzékeli a napsütést és a felfutó szobai hőmérsékletet. A rendszer ügyel az árnyékolók biztonságára is, így nagy szél vagy fagy esetén megteszi a szükséges óvintézkedéseket… A program olyan környezetbarát és takarékos megoldásokat képes emberi beavatkozás nélkül megvalósítani, amelyek az Ön kényelmén és pénztárcáján túlmenően a környezet is kímélik.