Nyílik-bukik

Nem mindegy, hogy nyílik vagy bukik. Hiszen a nyitott ablakon akár egy nem jó szándékú idegen is bejöhet. A buk(tat)ott ablakon “kimegy a meleg” (vagy éppen hogy bejön).
Ha azt akarjuk, hogy ne hűtsük/fűtsük az utcát, fontos, hogy a rendszer érzékelje az ablakok állapotát. Egy korszerű lakásban többféle nyílászáró is lehet. Tipikusan nyíló, bukó, bukó-nyíló, tolóajtó és ablak. Attól függően, hogy hány állapota van a nyílászárónak egy, kettő, néha több érzékelőt is kell szerelünk rá.
Új épületnél a legegyszerűbb, ha a keretbe süllyesztjük a nyitásérzékelőket. A befúrható érzékelők széles szín- és méretválasztékban elérhetőek, így szinte bármely ajtón, ablakon elhelyezhetők majdnem láthatatlanul.
Ha már nincs mód kábeles rendszer kiépítésére a Loxone két vezeték nélküli megoldást is kínál:

nyitásérzékelő– a vezeték nélküli nyitásérzékelőt,
kilincs
– és a vezeték nélküli kilincset.

 

A vezeték nélküli kilincs újdonság, segítségével a kilincs állapotából következtethetünk az ablak (ajtó) állapotára: zárt, buktatott, nyitva.
Így már biztosak lehetünk benne, hogy a klímaberendezés nem megy feleselgessen nyitott ablakok mellett és “szól” a ház, ha úgy akarunk elmenni, hogy a terasz ajtaja tárva-nyitva. E-mailt kaphatunk arról, ha a karbantartók kinyitják a kazánház ajtaját, vagy hazaért a gyerek az iskolából.