Zsófi új, otthonba (okos othon) költözött

Zsófi új, otthonba (okos otthon) költözött. Amikor megvette, a lakás még nem volt igazán okos, talán inkább tehetségesnek nevezhettük volna. Új is csak Zsófinak új, korábban Sára és Gergő lakott ott, amíg meg nem érkeztek az ikrek.

Kényelmes, világos 45 m2-es lakás, közel a metróhoz, de már ingyenes parkolóhelyekkel. A ház 1999-ben épült, jó állapotú, de a falak szigetelése… (sajnos, khmm) hagy maga után kívánnivalót. A társasháznak külön kazánja van, gázüzemű és a gondos lakók már régen megoldották, hogy a közműveket minden lakásban külön mérhessék. Így mindenki a maga hőfogyasztása arányában viseli a terheket. Sára és Gergő 2015-ben beszereltetett inverteres hűtő-fűtő klímaberendezést, így nyáron is kellemesen hűvös lehet a lakás és az az átmeneti időben is alacsonyan tartható a fűtés költsége. (Zsófi klímája – ha még nincs fagy odakinn – a felhasznált villamosenergia 3-4-szeresét képes hőenergiaként leadni a lakásban, Így ez a fűtési mód amíg a külső hőmérséklet 4C és 20C között marad olcsóbb, mint a gázüzemű központi fűtés).

Mit szeretne Zsófi?

Zsófi először csak intelligens termosztát felszerelésében gondolkodott, de úgy nem tudta volna kihasználni az inverterek tudását. Végül valamivel többet költött a lakásra, de nagyon szeretné, ha Ő már intelligens otthonban lakhatna. Jó lenne, ha kikapcsolhatná a telefonjáról a fűtést, ha végül úgy alakul, hogy valamelyik barátnőjénél alszik, ha majd automatikusan működne a napernyő a teraszon. És ha később a világítás is része lenne a rendszernek. Sáráék 2015-ben összesen 218e Ft fűtési költséget fizettek ki. Zsófinak be kellett látnia hogy a legfontosabb mégis csak a fűtés, így elsőként azt reformáltatta meg.

szelepvezérlő air

szelepvezérlő air

Hogyan valósult meg?

Ekkor érkeztünk mi. Íme egy klasszikus rertrofit forgatókönyv: már meglevő épület, működ rendszerek (fűtés, melegvíz, világítás, klíma) és igény a takarékosságra, korszerűségre a kényelemre.

A lakásban három radiátor van (a nappaliban, a hálószobában és a fürdőben), így a három hőmérő mellé három szelepvezérlőt (3 x 99 €) kellett beszerelnünk.

miniserver go

miniserver go

Az ilyen helyzetekben, ha nem szeretnénk új kábeleket húzni a lakásban adja magát a Loxone Air technológia.Használhatjuk a költségcsökkentetett Miniserver GO-t (380 €), hiszen nincs szükségünk analóg és digitális ki- és bemenetekre. (A rendszerünkre később mégis rá tudjuk majd kötni a világítást, árnyékolást és a többi rendszert is.)

A fűtő/hűtő klímát infra illesztővel (113 €) integráltuk a rendszerbe. A hőmérsékletet a szelepvezérlők is mérik, de Zsófi tanult fizikát és szerette volna, ha a nappaliban és a hálószobában nem közvetlenül a radiátornál mérjük a hőmérsékletet. Ezért a hálószoba falára hő és páratartalom (88 €) mérőt szereltünk. A nappaliba végül a Loxone Touch Air (113 €) falikapcsoló került ami méri a hőmérsékletet és páratartalmat is. Így egyúttal előkészültünk az árnyékolás és világítás vezérlésére is. (Anti végül nem bírta megállni, Zsófi bónuszként kapott egy Loxone Nano Dimmer Air-t is. Ezzel a nappaliban már fényerőszabályzós a csillár és az olvasólámpa is, és persze azt is a rendszer vezérli.)

ir control air

ir control air

hőmérséklet és páratartalom mérő

hőmérséklet és páratartalom mérő

touch air

touch air

nano dimmer air

nano dimmer air

 

 

 

 

 

 

A telepítés mindössze 4,5 óra volt, így a munkadíj nem érte el a 100e Ft-ot. Így összesen 991 Euróba és nem egész százezer forintba, összesen kb. 395e Ft-ba került az okosítás első lépcsője. Zsófi a nehezén már túl van, a központi egység működik, így akár darabonként is fejlesztheti a rendszerét, úgy tervezi, hogy tavasszal felszerelteti a napernyőt a teraszra és a virágok öntözését is az épületvezérlőre bízza majd.