Fűtési rendszerek összehangolása II.

Anna és Fülöp alapos lakásfelújításra szánta el magát. A kilencven négyzetméteres sashegyi lakást szerkezetig visszabontották, a teljes gépészetet és a burkolatokat is kicserélik. Egy igazán értékes lakás, gyönyörű helyen, igaz a hőtechnikai kialakítás már nem felelne meg az előírásoknak…

Fűteni gázzal, kondenzációs gázkazánnal fűtenek, a szobákban radiátorok vannak. A felületfűtés csöveit csak igen jelentős kompromisszumok árán lehetne beépíteni (a padlószint változása és a belmagasság csökkenése több, mint kellemetlen lenne).

A régi házban bizony nem minden reggel jó kikelni az ágyból, mezítlábasan bekapcsolni a kávéfőzőt, fogat mosni. Ezért kérte Fülöp, hogy a cirkó mellett legyen padlófűtés is. Mivel a csövek nem fértek el jól a szerkezetben, ezért a jóval kisebb szerkezeti vastagságú elektromos padlófűtésre esett a választás. Persze árammal fűteni manapság jóval drágább, mint földgázzal, de ez nem is baj. A fűtőpaneleket úgy helyeztük el, hogy elsősorban a kritikus helyeken melegítsék a padlót. Az épületvezérlő programját úgy írtuk meg, hogy a padlófűtést akkor és csak abban a helyiségben működtessük, ahol és amikor azt a komfortérzet javítása érdekében szükséges. A programban megvalósítottuk az árnyékolók mozgatását is, így a tulajdonosok távollétében további energiamegtakarítást tudtunk elérni.

Mi történt volna, ha nem használunk épületvezérlőt?

• Mindkét rendszer hőmérő és szabályozó rendszerét meg kellett volna vásárolni és telepíteni kellett volna. (Ez jelentős költséggel járna és minden szobában két, eltérő rendszerű, formavilágú kezelő lenne, amelyek eltérő módon mérnék a hőmérsékletet.)

• Igen nehéz lenne összehangolni a két rendszert, olykor “egymás ellen” dolgoznának.

• Igen nehéz lenne olyan programot készíteni a sok vezérlőre, ami gazdaságosan megoldja a problémát.

• A program változtatása igen nehéz, így a változó körülményekhez (pl. utazás, a család gyarapodása) nem alkalmazkodna.

• A távvezérlés csak további jelentős költséggel valósítható meg.

• Az árnyékolókkal nem vagy csak igen nehezen hangolható össze.

Mivel a lakás teljes gépészetét az épületvezérlőre bíztuk, így Annáék megtakarították a gázkazán termosztátjának és a padlófűtés vezérlésének költségét is, ami így jelentős mértékben csökkentette az épületvezérlő bevezetésének árát.

Korábbi bejegyzésünk e témában:
Fűtési rendszerek összehangolása I.