Zsalúzia (nem női név)

Sokan tudják, hogy mi a Zsalúzia, és persze sokan nem.
Egy biztos A Zsalúzia (még) nem női keresztnév! 🙂

A Zsalúzia – ha egyszerűen kell elmondanunk, hogy mi az: nem más, mint egy robusztus reluxa, amit az ablakon kívülre szerelnek.

De miért?
Mert így hatékonyabban óvja a lakást az épületet a felforrósodástól, és a lehűléstől.
Arról, hogy ez miért jó már írtunk egy korábbi posztban.

A zsalúzia – szemben a redőnnyel – nem sötétít teljesen. Lamellái szélesebbek és erősebbek, mint a beltéren használt reluxáé és nagyobbak is. Óriási előnye, hogy alkalmazásával úgy lehet árnyékolni, hogy közben a kilátást is megtarthatjuk. A zsalúzia lamelláinak szöge állítható, vízszintes pozícióban alig akadályozza a kilátást, míg függőleges állásban teljes fényzárást biztosít.

Az okosház vezérlője kihasználja a zsalúzia finombeállítási lehetőségeit. A rendszer telepítője a programnak megadja a lamellák méretét, az épület földrajzi helyét, az ablak (ajtó) tájolását. Így a vezérlő képes lesz arra, hogy az év bármely napján, a nap járását követve a lamellák helyzetét úgy állítsa be, hogy az az épület használóinak kényelmét szolgálja.

A rendszer folyamatosan figyeli az időjárási viszonyokat és a lakók igényeit. Ha szükséges leereszti vagy felhúzza az árnyékolókat, vagy a felhasználó által megadott időközönként finoman szabályozza a lamellák dőlésszögét. Így ügyel az épület hőháztartásának védelmére anélkül, hogy a belső fényviszonyokat rontaná.